Polen beställer 32 F35A för 4,6 miljarder dollar för att ersätta Mig-29 och Su-22

Det är officiellt. I samband med en ceremoni som hölls den 31 januari på Deblin-flygbasen, Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak undertecknade beställningen på 32 F35A stridsflygplan från amerikanska Lockheed-Martin, för ett belopp på 4,6 miljarder dollar eller 4,2 miljarder euro. Leveransen av det första flygplanet kommer att äga rum 2024 och är avsett att ersätta Mig-29 och Su-22 som ärvts från Warszawapakten och fortfarande används i dag i det polska flygvapnet. Dessa kommer därför i slutändan att ha ett starkt flygvapen på 48 F16 Block 52+ och 32 F35A.

Den polska ordern omfattar flygplan, underhålls- och träningsutrustning, ett lager av delar och beväpning samt utbildning av personal. Å andra sidan, för att sänka räkningen, gick Warszawa med på avstå från den industriella kompensationen som ursprungligen begärts. Det är intressant att notera att den polska förvärvstaxan är 14% högre än den som undertecknades av Belgien, avseende 34 enheter och länkade system för 3,8 miljarder euro. Detta förklarar förmodligen USA: s tillverkares ovilja att sätta upp den industriella kompensationen som utlovats i Bryssel, som förmodligen aldrig kommer att se dagens ljus.

AH-64 Apache anses vara tävlingsfavoriten för att ersätta den polska Mi-24

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT