Beställning av ”Falcon Archange”: en välkommen men otillräcklig kapacitetsförnyelse

För några dagar sedan tillkännagav det franska försvarsdepartementet ordern för de två första ärkeängelfalkerna för flygvapnet. Om den schemalagda förnyelsen av den kanoniska C-160 Gabriel är objektivt goda nyheter för våra ROEM-möjligheter, speglar deras design en föråldrad, åtminstone ofullständig, strategi för den politiska sfären inför de nya utmaningarna i "kriget".

Resultatet av samarbetet mellan Dassault för vektorn (Falcon 8X) och Thalès för dess nyttolast: CUGE (Universal Electronic Warfare Capability) de två första exemplaren (av tre) av Falcon ARCHANGE [efn_note] "Payload Intelligence Aircraft of New Generation. [/efn_note] har beställts för operativ tjänst mellan 2025 och 2030. De kommer att ersätta den mycket åldrande C-160 Gabriel, som redan var gammal 1991 under andra Gulfkriget. Falken ärkeängel kommer att kunna bära åtta personal och tre besättningsmedlemmar. Med en maxhastighet på Mach 0,90, en räckvidd på 12 000 km och ett tak på 15 500 meter, erbjuder den aeronautiska kapaciteter som är mycket överlägsna Gabriel även om bristen på bunkrar delvis kommer att begränsa lasten.

Men dess CUGE som erbjuder stor kapacitet ELINT, SIGINT et COMINT med stöd av Artificial Intelligence-teknologier och antenner med flera polarisationer bör kompensera för denna förlust. Bristen på detaljer om tekniken tillåter oss inte att säga om ärkeängeln kommer att kunna använda sina förmågor på ett säkert avstånd (stå av) eftersom dess aeronautiska egenskaper placerar den de facto i spektakel av ett solidt flygplanförsvar som implementeras av Ryssland eller Kina. Följaktligen, om denna vektor är avsedd att användas utöver CERES-satellitsystemet i inriktningsprocessen och i GEOINT-kartläggning, uppstår emellertid frågan om dess överlevnad i en icke-tillåten driftsteater.

Ärkeänglarna från flygvapnet kommer att göra det möjligt att samla in många och värdefulla elektromagnetiska uppgifter. Men har Frankrike möjlighet att utnyttja denna information ur en operativ synvinkel?

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.Ladda ner artikeln i pdf-format

Funktion reserverad för professionella prenumeranter

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT