Airbus och Eurofighter Typhoon möter nya motgångar i Mellanöstern

Det är tydligt att Eurofighter Typhoons exportframgång verkar åtföljas av upprepade rättsliga skandaler. Efter de saudiska kontraktundersökningarna, begravda under ett lager av försvarshemlighet och strategiska intressen, eller till och med misstankar om korruption och bedrägeri vid försäljningen av femton flygplan i Österrike var det Kuwaiti-avtalets tur att bli misstänkt för förskingring.

Så enligt den kuwaitiska tidningen Ai-Rai med hänvisning till rättsliga källor sägs försvarsminister och vice premiärminister Cheikh Ahmed Al-Mansour ha lagt fram en rapport som fördömde flera brott mot lagen i samband med försäljningen av 28 Typhoon-kämpar, undertecknade i april 2016. Flera nuvarande och tidigare tjänstemän Ministeriets tjänstemän skulle vara inblandade, liksom åtminstone en tidigare minister, vars identitet inte har avslöjats. Avgifterna avser betalning av provisioner kopplade till kontraktet, men också kringgående av regleringsförfaranden, eventuellt kopplade till valet av flygplanet. Beslagtagits av ministeriet, åklagaren öppnade således en utredning tjänsteman för korruption den 25 januari. Även om Kuwaiti-avtalet framför allt förhandlades fram av italienska Leonardo förblir Eurofighter-konsortiet främst ägt av Airbus. I själva verket verkar utredningen som öppnats under de senaste dagarna i Kuwait också relatera till ett annat större kontrakt som undertecknats under de senaste åren, det av de 30 Caracal-helikopterna från Airbus-helikoptrar.

De 72 Eurofighter-tyfonerna som drivs av Saudiarabien har genomfört många strejker i Jemen. Nya flygplan som är optimerade för luftangrepp bör så småningom ersätta Saudi Tornados

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.Ladda ner artikeln i pdf-format

Funktion reserverad för professionella prenumeranter

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT