USA: s försvar måste uppfinna sig själv för att anpassa sig till framtidens utmaningar

I slutet av det kalla kriget var de amerikanska väpnade styrkorna utan tvekan den mäktigaste militära styrkan i världen, som på egen hand kunde imponera på sig i alla teatrar. Och i nästan 25 år kommer denna status quo att bestå och trösta Washington och Pentagon i deras väpnade styrkers allmakt. Men under de senaste åren har den kinesiska och ryska väpnade styrkens samtidiga maktökning ifrågasatt denna hegemonism, så att nu Amerikanska strateger tror att de inte samtidigt kunde vinna i Europa mot Ryssland och i Stilla havet mot Kina, om tillämpligt. Men medan USA redan koncentrerar mer än 30% av de globala försvarsutgifterna, med en budget som är mer än dubbelt så stor som det kinesisk-ryska paret, är de enda svaren från Pentagon som svarar på dessa hot baserade på ökade försvarsbudgetar. I verkligheten står American Defense inför en djup konceptuell kris och misslyckas med att uppfinna sig själv för att möta utmaningarna från Moskva och Peking.

Amerikanska militära hegemonin efter det kalla kriget

1991, när Sovjetunionen precis hade kollapsat under tyngden av sina försvarsinvesteringar, vann USA i spetsen för en internationell koalition på några dagar en avgörande seger mot Irak, så presenteras som den fjärde världsarmén. Militärsegern förstärkte Washingtons politiska seger över det kommunistiska lägret och dess utrustning över vapen av sovjetiskt och delvis europeiskt ursprung. Denna militära överlägsenhet förlängdes på grund av frånvaron av en utmanare, medan de amerikanska styrkorna och deras allierade tillsammans deltog i mycket asymmetriska krig, som i Afghanistan, Irak eller Libyen. Ingenting tycktes stå i vägen för den amerikanska armén, dess Abrams-stridsvagnar och AH-64 Apache-helikoptrar, US Navy, dess Nimitz super hangarfartyg och Los Angeles ubåtar eller US Air Force, dess stealth F22 och dess 2500 stridsflygplan.

US Navy-hangarfartyget John C. Stennis är symbolen för amerikansk teknisk och militär makt, men också för dess överdrivenhet

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Ladda ner artikeln i .pdf-format

Funktion reserverad för professionella prenumeranter

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT