DARPA tar ytterligare ett steg mot flygplanet som flyger med Gremlins X-61A

Den 17 januari tillkännagav den amerikanska försvarsforskningsbyrån DARPA att X-61A Gremlins-dronen designad av Dynetics gjorde sin första flygning i november förra året, tappade av en C-130 Hercules. Av praktiska och säkerhetsskäl är det inte ovanligt att se en experimentell anordning, med eller utan en pilot, lanserad av ett transportflygplan. När det gäller X-61A var emellertid startläget en integrerad del av flygtesterna, var Gremlins en demonstrant av återanvändbar drone lanserad och återhämtat sig under flykt

X-61-programmet kommer direkt från a initiativ som lanserades 2014 av DARPA och syftar till att utveckla en "flygande hangarfartyg" från ett Hercules-flygplan. Detta krävde, å ena sidan, ett system för att distribuera och återställa drönare på C-130 Hercules, och å andra sidan de själva återvinningsbara minidronerna. För DARPA är idén då att kunna manövrera obemannade flygplan från ett säkert avstånd genom att ge reaktivitet och operativ flexibilitet till minidroner, ofta för begränsade av deras hastighet och deras autonomi när de lanseras från jord. 

Närbild på en av Gremlins X-61A-prototypen under flygtest

En gammal idé uppdaterad


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT