Tyskland väljer den holländska damen att bygga sina nya fregatter

De tyska myndigheterna har meddelat att de har valt de holländska varven Damen i samarbete med tyska Blohm + Voss och Thales Nederländerna för att designa och bygga de fyra tunga multifunktionella fregatterna MKS 4 (totalt 180 enheter planerade) som måste utgöra, tillsammans med fregatterna Klass F6 Baden-Württemberg, ryggraden i den tyska marinflottan 2030. 80% av arbetet kommer att äga rum på tysk mark, särskilt i Blohm + Voss-varven i Hamburg. Men detta beslut kommer sannolikt snabbt att hotas av överklaganden och påtryckningar på Bundestagsnivå.

Sjöfartsgruppen TKMS, huvudleverantör till den tyska flottan för sina ytfartyg och ubåtar, uppskattar faktiskt inte att ha avskaffats det viktigaste industriella försvarsavtalet som undertecknades av Tyskland, för ett belopp på mer än 5 miljarder euro. Det är faktiskt mer än troligt att överklagandet kommer att överklagas under de kommande dagarna. Låt oss komma ihåg att de tyska myndigheterna, och närmare bestämt försvarsministern Ursula von der Leyen, hade beslutat att på europeisk nivå öppna anbudsförfarandet för MKS 180-fregatterna efter många förseningar och stora defekter vid leverans avseende K130-korvetter och F125-fregatter, två program som anförtrotts TKMS. För övrigt, som MTU eller Rheinmetall, TKMS har många politiskt stöd för Bundestag, det tyska parlamentet, som måste stödja regeringens beslut. Faktum är att det tyska försvarsdepartementets tillkännagivande igår sannolikt kommer att vara mer än omtvistat och till och med avbrutet.

Den tyska marinen vägrade fregatten Baden Wurttenberg när den levererades av TKMS på grund av många fel och avvikelser
[Armelse]

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT