Grekiska marinen saknar alternativ för att stärka ytkomponenten

Under flera år har de grekiska myndigheterna konsulterat brett runt om i världen i syfte att skaffa begagnade fregatter för att stärka ytkomponenten i dess stridsflotta. Tyvärr verkar alla vägar som hittills har ansetts vara återvändsgränder, och Aten saknar nu ett alternativ att klara. till förstärkning av den turkiska militären utgör det största hotet mot dess territoriella integritet i Egeiska havet.

Mellan 2010 och 2013 halverades budgeten för de grekiska väpnade styrkorna, från nästan 2 miljarder euro till drygt 8 miljarder euro, samtidigt som Turkiets budget ökade från 4 miljarder dollar till mer än 10 miljarder dollar, för att överstiga 15 miljarder dollar idag. Faktum är att medan moderniseringen och till och med underhållet av utrustningen i drift i de grekiska arméerna reducerades till ett minimum, och ibland till och med avbröts, fick de turkiska väpnade styrkorna nytta av ytterligare medel som möjliggjorde djupgående reformer och omfattande modernisering. Detta är den främsta anledningen som hindrade programmet för förvärv av franska FREMM-fregatter som Aten och den grekiska flottan önskade för att stärka dess marinkomponent, ett program som omvandlades för 20 år sedan för att fokusera på förvärvet av 2 + 2 FDI Defense and Intervention Frigates, mer ekonomiskt, med Frankrike.

Franco-grekiska FDI kommer att utrustas med 32 vertikala silos som utnyttjar 24 luftvärnsmissiler Aster 15 och Aster 30 missiler och 8 MdCN kryssningar.

Men för att täcka de väldigt många grekiska öarna i Egeiska havet som utgör så många potentiella mål för de turkiska styrkorna och för att neutralisera luftkraften i Ankara numeriskt överlägsen Aten, behöver den grekiska marinen fler fartyg med, i synnerhet , en betydande försvarsförmåga mot flygplan. Många alternativ studerades, från Australien, Tyskland och nyligen USA. Några föreställda församlingar gränsade dock till det bisarra, till exempel förvärvet av begagnade Ticonderoga kryssare eller av A. Burke-förstörare till US Navy, med vetskap om att den senare inte har för avsikt att skilja sig från den senare, och att de förstnämnda har oproportionerliga underhålls- och implementeringskostnader för grekiska resurser. Fallet med de två luftfartygsfregatterna i Cassard-klassen och två lätta smygfregatter i Lafayette-klassen övervägdes också, men helt logiskt avfärdades av Aten, Cassardsna var i slutet av sitt rep, och Lafayette hade luftfartygsfunktioner. och mycket begränsade anti-ubåtar.

[Armelse]

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


[/ Arm_restrict_content]

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT