Europeiska försvarsbyrån slår larm: investeringar i militär forskning står stilla

Trots en övergripande ökning av de totala försvarsutgifterna i Europa sedan 2014, framhåller Europeiska försvarsbyrån (EDA) i hans sista rapport en minskning som anses vara "oroande" i utrustningsinköp och utgifter för militär forskning (FoU), där de senare kämpar för att återgå till 2008 års nivåer.


En trend har dominerat debatterna om europeiskt försvar under flera år, den med den totala ökningen av försvarsutgifterna inom EU sedan den nått en volym av 223 miljarder euro 2018 (+3 % sedan 2017). Det verkar onekligen oerhört positivt och betryggande att ett antal europeiska stater äntligen har blivit medvetna om vikten av sitt eget militära verktyg i en djupt försämrad strategisk miljö. Under 2018, 14 medlemsländer har ägnat inte mindre än 20 % av sina försvarsbudgetar till utrustning, jämfört med 7 2014, vilket i själva verket uppfyller sina åtaganden som gjordes vid NATO-toppmötet i Newport 2014. Rapporten visar också att 21 länder ägnar mer än 10 % av sitt försvar. utgifter till försvaret för förvärv och modernisering av deras utrustning.

I denna mening kan detta bara trösta anhängare av en förstärkning av Nato, men också ivriga försvarare av europeisk strategisk autonomi. Och ändå, med erkännande av AED:s generaldirektör, Jorge Domecq, resultaten av rapporten " måla en blandad bild » och lyfter fram en trend som han beskriver som " oro ". Ja, förutom det faktum att ett antal europeiska stater bara återerövra tidigare förvärvade färdigheter, belyser AED-rapporten endemisk investeringssvaghet göras inom FoU och forskning och teknologi (FoT), men även inom utrustningsinköp från europeisk tillverkning. Faktum är att de investeringar som gjorts av medlemsstaterna sedan kriserna i Syrien och i Ukraina inte gynnas tillräckligt snabbt av kapacitetsförnyelsen och moderniseringen av de europeiska väpnade styrkorna, ett verkligt nonsens med tanke på de budgetansträngningar som européerna gjort. .

RD inves Eu Militära allianser | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser
Paradoxalt nog, även om nedgången i investeringar i militär FoT stabiliserades 2010 på cirka 1,3 till 1,1 % av de totala försvarsutgifterna, var det med utbrottet av den ukrainska krisen 2014 som fallet intensifierades och nådde den ynka summan av 1,6 miljarder euro. . Denna nedgång kan delvis förklaras av ett betydande köp av militär utrustning från Washington, där den amerikanska vapenförsäljningen återgick till en volym motsvarande beloppen 1991, med Sovjetunionens fall.

Det är naturligtvis den nationella försvarsindustrin som lider. Den ständigt ökande minskningen av budgetar som allokeras till militär forskning – från 3 miljarder euro 2006 till 2,1 miljarder 2018 – Understryker ett djupt ointresse bland européer för ett område som ändå är ett bevisat maktattribut. Europa släpar efter i tekniken, accentuerat av ryssarnas och kinesernas ikapp de senaste åren, medan det i USA redan talas om en " sjunde tekniska revolutionen », främst inriktad på nanoteknik och ytterligare bredda den tekniska klyftan med Europa.

En intressant lösning som delvis skulle kunna kompensera för detta tekniska underskott skulle ligga i en massiv investering i europeiska program. Men även om europeiska länder har lovat att samarbeta med varandra för minst 35 % av sin utrustning, beräknade AED-rapporten att endast 17,8 % av utrustningsutgifterna – eller 6,4 miljarder euro – ingår i europeiska program. En siffra som inte ens når 10 % för forskning och innovation. Ett uttalat engagemang för ett sådant samarbete skulle dock göra det möjligt att stimulera de industriella strukturer som är specifika för varje deltagande stat, men också, och framför allt, att utveckla nyckelfärdigheter och tekniska byggstenar som är avgörande för hållbarheten hos europeiska BITD.

FCAS Infographic 2019 Militära allianser | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser
Att engagera sig i ett så ambitiöst program som Future Air Combat System (FCAS) är en positiv signal som skickas till industri och militär forskning, eftersom det å ena sidan gör det möjligt att stimulera de franska, tyska och spanska industristrukturerna genom offentliga investeringar i FoU, och å andra sidan, eftersom det erbjuder möjligheten att utveckla kompetens inom designkontor, vilket är avgörande för att upprätthålla europeisk överlägsenhet i luften under de kommande decennierna.

Utöver rädslan för ett teknologiskt avhopp är det egentligen risken för en total förlust av kontroll över den högteknologiska industriella smältdegeln i Europa som det handlar om. I detta avseende är det inte förvånande att notera att olika statliga fonder, investeringsfonder eller utländska koncerner under de senaste åren har penetrerat kapitalet i spjutspetsföretag i Europa vars verksamhet är direkt eller indirekt kopplad till försvaret. Dessa utländska intrång kan förklaras av en svårighet för dessa företag att hitta tillräcklig finansiering och den kommande lanseringen av en europeisk försvarsfond (EDF) begåvat med 13 miljarder euro skulle utgöra ett intelligent och pragmatiskt svar. I detta avseende förslaget från det nya finska EU-ordförandeskapet om att halvera krediterna för den framtida EUF, i ljuset av de resultat som AED drar fram, är en absurd feltolkning och motsvarar ett virtuellt sabotage av försvaret "made in the EU".

Således, denna berömda europeiska väg, den där europeiska partner skulle utveckla sin kapacitetskomponent avsevärt; detta utvecklade Europa som skulle agera på egen hand genom att investera ytterligare i riktat industriellt samarbete, till förmån för större självständighet i ett transatlantiskt landskap i en omorganiseringsfas; detta Europa kräver större medel, kreativitet men framför allt en avgörande politisk vilja som saknas mycket idag.


Axel Trinquier - europeiska försvarsfrågor

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna