Moderna kinesiska jaktplan

I slutet av 80-talet och början av 90-talet var de kinesiska flygvapen utrustade i mycket stora flertalet apparater med lokal faktura med föreställningar som var mycket lägre än de västerländska flygplanen som F15, F16, F18 eller Mirage 2000, eller Sovjet som Mig 29 eller Su27. Kinesisk industri kunde bara producera enheter som låg minst en generation efter jämfört med den tekniska standarden för tillfället. Inom loppet av en generation kom kinesiska tillverkade apparater som visar prestanda som är jämförbara med de mest moderna enheterna i tjänst med de amerikanska eller europeiska flygvapen i tjänst, och nu verkar de kunna utmana västerländsk teknologisk överhöghet.

År 2019 implementerade de kinesiska flyg- och marinstyrkorna 6 modeller av nationellt tillverkade stridsflygplan som kunde beskrivas som "moderna":

Chengdu J-20

Det första icke-amerikanska "5th Generation" -flygplanet som gick in i aktiv tjänst (2018), J-20 från Chengdu, är på många sätt symbolen för den kinesiska militära flygindustrins statusförändring, men också för det kinesiska flygvapnet. som hittills alltid hade varit tvungna att köpa i Ryssland för sina modernaste apparater, som Su-35S och Su-30MKK innan. Med en maximal startvikt på 36 ton, en längd på 20 m för en vingbredd på 13 m, är flygplanet mycket imponerande. Trots sina ankaplaner, och vad som ofta sa och skrevs när enheten dök upp, verkar det som om smyg från J20 i den främre sektorn finns där, även om detta inte är fallet över eller inom sektorn. De trettio eller så flygplanen i drift drivs fortfarande av ryska AL31-reaktorer, men enligt uppgift pågår för att utrusta det med lokalt producerade motorer utrustade med vektorkraft.

PL15 och PL10 på J20 Fighters Aviation | Konstruktion av militära flygplan | Spionerar
J-10 fighter bunkrar öppnas och visar dess PL-15 och PL-10 missiler

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense logotyp 93x93 2 Fighter aviation | Konstruktion av militära flygplan | Spionerar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna