Muskulär konfrontation mellan de grekiska och turkiska flygstyrkorna

Uppenbarligen underskattade Turkiet grekernas stridsanda. Grekiska flygstyrkor svarade igår (10 december) på 3 massiva intrång av turkiska flygplan i Atenas flygkontrollzon och skickade ett stort antal helleniska flygvapen för att avlyssna dem. Enligt den grekiska försvarsministeren, N. Panagiotopoulos, de grekiska Mirages "föll" på turkiska flygplan och gav dem en "flyglektion".

Den första turkiska invasionen skulle ha ägt rum ovanför ön Akritos, sedan ovanför Lemnos Lesvos och ön Chios. Totalt upptäcktes mer än 20 turkiska flygplan in i det grekiska luftrummet. Men det grekiska flygvapnet svarade kraftfullt och skickade 38 flygplan, Mirage 2000 och F16, för att fånga inkräktarna, som snabbt befann sig "omringade" och tvingades dra sig tillbaka, om man vill tro piloten. Grekisk.

Denna muskulösa ansikte mot ansikte kommer bara några dagar efter att Aten parlament röstade överväldigande modernisering av resten av F16-flottan och Mirage 2000-5 i tjänst med det grekiska flygvapnet. En budget på 530 miljoner euro anslogs för detta ändamål, vilket idag representerar mer eller mindre 80% av den årliga investering som landets väpnade styrkor har för att modernisera eller förvärva utrustning. Enligt försvarsministern N. Panagiotopoulos kommer en betydande del av detta arbete rörande moderniseringen av F16 att utföras av den nationella industrin för att vara redo för eventuella internationella förfrågningar av samma ordning. Grekland är i själva verket tillsammans med Israel och Nederländerna en av medlemmarna i konsortiet som ansvarar för att underhålla och bygga F16 på global nivå.

Om hängningen uppenbarligen inte uppfattas eller presenteras på samma sätt i Turkiet, vilket också hävdar att en del av de Egeiska öarna överfördes till Grekland efter det osmanska imperiets nederlag under första världskriget, Det är osannolikt att Ankara stannar där. När S-400-luftfartygssystembatterierna är i drift kommer denna typ av kollision över Egeiska havet att äga rum i den ryska missilens avlyssningshölje, vilket utgör ett ytterligare hot mot det grekiska flygplanet. Inom detta område användes SCALP-missiler som lanserades från Mirage 2000-talet, liksom MdCN som ska utrusta IDF diskuteras, kommer sannolikt att utgöra de grekiska piloternas livförsäkring, med vetskap om att i händelse av ett Sol-Air-system kan svaret vara svårt.

Grekiska IDF: s försvars- och ingripandefrigater bär 8 MdCN-kryssningsmissiler som kan träffa mål över 1000 km

Faktum kvarstår att denna konflikt återigen visar de spänningar som idag regerar mellan Ankara och Aten, spänningar som när som helst kan förvandlas till väpnad konflikt. Att veta att både Grekland och Turkiet är medlemmar i Nato, skulle bara Europeiska unionen, eller en allians av europeiska länder, kunna stärka det grekiska försvaret, som vad Nato gör inför Ryssland i de baltiska staterna och Rumänien. En sådan utplacering, tillräckligt stor för att vara representativ, men tillräckligt begränsad för att inte uppfattas som ett direkt hot av Ankara, skulle utan tvekan representera ett första avgörande steg i uppkomsten av ett verkligt europeiskt försvar, och i meddelandet som förmedlas till den allmänna opinionen på kontinenten. På detta område skulle länder som Frankrike, Tyskland, Belgien eller Italien vara legitima att sätta in flygvapen, luftförsvar och artilleri och elektroniska krigssystem för att innehålla och avskräcka alla olyckliga initiativ av president Erdogan. Efter många tal är det dags att förverkliga idén och ge den substans!

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT