Ny Su-57-motor ännu inte tillgänglig

Bland de många innovationer som programmet ny generation ryska fighter Su-57, den nya turbojetmotorn som tillfälligt utsetts av koden Izdeliye 30 (objekt 30), kommer förmodligen att ha varit den mest komplexa. Det måste sägas att ambitionerna med detta program ligger på skalan för Su-57 själv!

Om den första flygningen av den första T50, demonstranterna av Su57-programmet, ägde rum 2010, kommer det första utseendet på Izdeliye 30 turbojet bara från 5 december 2017, och igen, det passade bara en av de två motorcellerna i en av demonstranterna. Hela Su-57-programmet utvecklades faktiskt på grundval av en annan motor, Izdeliye 117, en motor från AL41-familjen från NPO Saturn som driver Su35s, och snart den moderniserade Su30SM. Om den här motorn erbjuder anmärkningsvärda prestanda, såsom en torr dragkraft på 9 ton och 14,5 ton med efterförbränning, och ett vektorflöde som ger utmärkt manövrerbarhet till flygplanet, är det ändå en ”Gammal” och typiskt rysk design med till exempel en relativt kort livslängd på 6000 flygtimmar.

En av få bilder på prototypen T50-2 med den nya Izdeliye 30-motorn

Den nya Izdeliye 30-motorn syftar till att bryta med den traditionella designen av ryska turbojets och erbjuder en mycket längre livslängd (utan att veta exakt hur mycket), möjligheten att kapitalisera en motor utan att behöva byta ut den. (en rent västerländsk egenskap idag), en helt digital pilotanslutning ansluten till flygdatorn. Men det grundläggande har inte försummats med ett torrt tryck på mer än 10 ton och mer än 17 ton i efterförbränning. Dessutom skulle dess bränsleförbrukning ha minskat med 30%, hanteringen av vektorkraften skulle ha optimerats av den digitala kontrollen och motorn skulle möjliggöra en flygning i superkryssning med Su-57, det vill säga en flygning supersonisk utan att använda den mycket bränsleintensiva efterbrännaren. Observera att denna sista egenskap, som ursprungligen integrerades i "definitionen" av 5: e generationens stridsflygplan, försvann mystiskt när det blev uppenbart att F35 inte skulle vara utrustad med den, till skillnad från F22, tyfonen, Gripen E / F eller Rafale.

Nu skulle motorn vara tillräckligt pålitlig för att starta en ny testkampanj och skulle redan ha gjort det utförde 16-flygningar för att testa olika konfigurationer och flygområden, särskilt operationen under negativ g och optimering av musen, enligt Anatoly Serdyukov, flygindustriell chef för Rostec, den ryska beväpningsjätten. Det återstår att se när den nya motorn från motortillverkaren NPO Saturn faktiskt kommer att finnas tillgänglig. Medan det var tvungen att utrusta flygplanen i förserien vars leverans av den första kopian skulle ske inom några dagar, kommer de senare därför alltid att vara utrustade med 117S-turbojet, som prototyperna, vilket inte tillåter att fältets hela räckvidd öppnas. stöld av enheten.

Philippe Stroppa / Safran

Detta exempel illustrerar tydligt svårigheten och den tekniska karaktären med att utforma en högpresterande motor för att driva ett stridsflygplan, även för företag med lång erfarenhet inom området. Det finns bara 5 företag med denna kapacitet idag: amerikanerna Général Electrique och Pratt & Whitney, brittiska Rolls-Royce, den ryska NPO Saturn och franska Safran. Kina investerar betydande energi att förvärva detta specifika kunnande, som skulle göra det möjligt för den att verkligen gå med i klubben för de stora flygindustrin.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT