Radio KONTAKT: Frankrike går in i samarbetet mellan land och luftstrid

Förra veckan tillkännagav armén tilldelning av den nya CONTACT-radion, utvecklad av Thalès, för att ersätta PR4G. Om den franska armén är den första som uppfattar denna nya kapacitet kommer flygvapnet och den franska marinen snart att följa. Och av goda skäl är Kontaktradio en av de grundläggande byggstenarna i framtida gemensamma och gemensamma kampdoktriner.

Distribuerad på den taktiska nivån är CONTACT-radion inte mindre en del av ett strategiskt perspektiv för våra arméer, eftersom den verkliga stora innovationen i SCORPION-programmet inte ligger så mycket i förnyelsen av utrustning i den franska armén som i revolutionen i dess doktriner om ”samarbetsstrid” och ”infovaloriserad”. Tanken här är att sprida information i real eller nästan realtid mellan olika aktörer i en operationsteater, oavsett deras respektive dimensioner. Följaktligen tillåter de avgörande operativ och taktisk smidighet under luft-landstrid. SCORPION-programmet är ett avgörande steg som kröner 25 års fransk konceptuell och doktrinär reflektion kring det "nätverkscentrerade" kriget, eftersom samverkanskampen kommer direkt från den enorma framväxten av NICT till förmån för revolutionen i militära frågor. (RAM) dök upp i slutet av 1980-talet.

Kommunikationen mellan observations- och orienteringselementen och beslutsskiktet är kärnan i OODA-slingan

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT