End cap för FREMM ASM-programmet

Med anledning av slutet av arbetet med den 6:e FREMM-versionen i anti-ubåtskrigföring vid Lorient Arsenal tillkännagav Naval Group att ceremonin som markerar starten på byggandet av FDI-fregaterna[efn_note]Frégate de Défense and Intervention[/enf_note] kommer att äga rum i mitten av oktober 2019, med anledning av den första ”plåtskärningen”, ett nyckelmoment för ett marinprogram. Vid samma tillfälle specificerade ministern för de väpnade styrkorna, Florence Parly, att Thales Sea Fire-radarn, en AESA-radar som kommer att utrusta FDI, hade installerats för utvärdering på DGA:s testplats.

Det skulle finnas mycket att säga om FREMM-programmet, som skulle dämpa inflödet av superlativ som används under denna ceremoni, såväl som FDI-programmet, som tar över. Inledningsvis involverade FREMM-programmet 17 enheter, 9 i ASM-versionen och 8 i AVT-versionen (Action towards Land), med syftet att inte bara ersätta fregatter av typ 70 (7 enheter) och typ 67 (3 enheter). av franska flottan, men också en del av de 17 A69 eskortflygelektronik som hade sålts till Turkiet. Programmet, som endast är europeiskt till namnet, eftersom de franska och italienska FREMM:erna bara delar på 15 % av de gemensamma komponenterna, uppskattades då till 8,5 miljarder euro, med en produktionstakt på 1 ny byggnad var 7:e månad. Uppbackad av Horizon-programmet, som sedan försåg 4 luftvärnsfregatter per land (Italien/Frankrike), skulle den franska flottan, om den fullbordades, ha 21 fregatter på mer än 6000 592 ton vardera, med en total luftvärnskapacitet på 15 Aster 30/128 missiler och 5 MdCN kryssningsmissiler, till vilka XNUMX andra klassens lätta stealth-fregatter lades.

Med endast 16 Aster30 luftvärnsmissiler kommer FDI Belharra att vara mycket sårbar för mättnadsattacker. Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Militära marinkonstruktioner
FDI Belh@rra kommer att ersätta 5 FREMM ASM

Kom ihåg att den franska marinen i cirka femton år har uppskattat sitt behov av fregatter till 24 enheter, inklusive 6 luftvärn, för att kunna utföra sina uppdrag i Frankrike och runt om i världen. Utan att gå in på detaljerna i besluten om formatminskning och successiva uppskjutningar, består FREMM-programmet idag av 6 anti-ubåtsfregatter med landanfallsförmåga och 2 luftvärnsfregatter, "belysta" av de 2 Horizons inställda, eftersom de bara bär 32 Aster-missiler jämfört med 48, och har en modifierad Herakles-radar, mindre effektiv i detta uppdrag än Horizons. Programmet kommer att ha spridits över 15 år, det vill säga 3 år mer än ursprungligen planerat, och i slutändan kosta 8,5 miljarder euro för 8 byggnader, jämfört med 8,25 miljarder euro som ursprungligen planerades för 17 fartyg.

Dessutom beslutades att ersätta de sista 5 FREMM ASM (nr. 7 till 12) med 5 mellanstora fregatter, en ny byggnad på 4500 5 ton, som kommer att bli FDI. Det totala kontraktet för studier och konstruktion av dessa 3,8 byggnader, men också av SeaFire AESA-radarn som kommer att utrusta den, kommer att nå 2022 miljarder euro, med leveranser som sträcker sig från 2028 till 16. Men den franska IDF, även om de har en moderniserad digital arkitektur och en ASM-kapacitet som väsentligen motsvarar den hos FREMM ASM, å andra sidan bär de bara 30 Aster1 luftvärnsmissiler, säkerligen betjänade av en mycket effektivare radar. Dessutom, för att säkerställa interimen av 2013:a rankade fregatter, vars antal i vitboken 15 fastställdes till 3, kommer XNUMX Light Furtive fregatter att utrustas med ekolod (men inte torpedrör etc.), för att försöka att inte att avvika för långt från det etablerade politiska formatet.

I slutändan kommer därför moderniseringen av den nationella flottan att ha ökat från 17 FREMM och 4 Horizon, för en total budget på 12 miljarder euro, det vill säga 21 byggnader med ett tonnage på 140.000 800 ton och 15 stora missiler (Aster30/40, MdCN) , MM6 ), 2 FREMM ASM, 5 FREMM luftvärn, 2 FDI ​​och 15 Horizon, det vill säga 90.000 fartyg som väger 530 14 ton, som bär 35 större missiler, för 16,5 miljarder euro, det vill säga en minskning av effektivitet och operativ potential med XNUMX % , för en kostnadsökning på XNUMX %...

Forbin luftvärnsfregatten från den franska flottan från det fransk-italienska försvarsprogrammet Horisont analyserar | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Militära marinkonstruktioner
Forbins luftvärnsfregatten bär 48 Aster 15/30 missiler

Dessutom kan vi undra vad den kommersiella framgången för FREMM skulle ha varit på den internationella marknaden om den hade erbjudits till 500 miljoner euro, det nuvarande priset på en FDI, istället för de 700 miljoner euro i versionen av det degraderade programmet.

Denna budgetmässiga misskötsel bör leda till att vi ser över beslutsfattande och skiljedomsprocesser för planering i termer av försvarsprogram, i många aspekter, oavsett om det gäller varaktigheten av nuvarande planering som är oförenlig, eftersom den är för kort, med verkligheten industriell (vilket kräver en brådskande utveckling av en nytt FDI-program för att upprätthålla belastningen på Naval Group och Thales BEs), samt på effekterna av programförskjutningar och minskningar som i slutändan kommer att kosta lika mycket som tillämpningen av hela programmet (eftersom vi annars skulle behöva säga upp många människor...), och slutligen om opartiskheten och relevansen av politiskt och budgetmässigt skiljeförfarande, som vi vet bygger på felaktiga ekonomiska paradigmer.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna