En video som presenterar testerna av en 10 Kw anti-dronelaser ifrågasätter teknikens effektivitet

En video från amerikanska Raytheon som publicerades med anledning av Paris Air Show 2019 visar prestandan hos ett antidrönarsystem som använder ett 10Kw laservapen mot bland annat kommersiella quadcopterdrönare av kinesiskt ursprung. Videon, som är tänkt att vara avgörande, eftersom drönarna faktiskt skjuts ner av lasersystemet, väcker fler frågor än den ger säkerhet om effektiviteten av denna teknik.

Videon är tillgänglig här (överraskande nog kan den inte importeras): https://www.youtube.com/embed/Yumr_OkdHeo?feature=oembed

Vi noterar, förutom de utmärkta väderförhållandena för testet, som äger rum i en halvökenmiljö, att det är nödvändigt att följa och koppla in drönarna under en period från 5 till 8 sekunder för att orsaka tillräcklig skada för att orsaka förlust av suspension. Kommersiella drönare har dock en relativt låg hastighet och är framför allt inte strukturellt utformade för att motstå en laser. Strukturen är i allmänhet gjord av plastmaterial, mycket känslig för de termiska effekterna av en laser, och har en särskilt låg smältpunkt, mellan 125 och 300° beroende på vilka polymerer som används. Detta är inte fallet för militära missiler och ammunition, drönade eller inte.

Stryker MEHEL 2 Defense News | Laservapen och riktad energi | Luftvärnsförsvar
Armored Stryker MEHEL 2.0 utrustad med en 5 Kw laser

Därför, med vetskapen om att testlaserns effekt var 10 Kw, kan vi rimligen ifrågasätta effektiviteten hos lasrar med en effekt som är mindre än 50 Kw i en operativ miljö, med vetskapen om att målen då kommer att bli snabbare och mer manövrerbara, vilket därför begränsar möjlig exponeringslängd och betydligt mer motståndskraftig mot de termiska effekterna av lasern, särskilt eftersom väderförhållandena utanför Mellanösterns teatrar förmodligen kommer att vara mycket mindre gynnsamma, och därför är strålens spridningsenergi viktigare.

Vad kan vi då säga om den troliga effektiviteten av Stryker MEHEL 2, amerikanska pansarfordon som bär en 5 Kw laser, och som är utplacerad i synnerhet i Europa, för att, enligt den amerikanska armén, kunna hantera mål som drönare. .

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna