USA upprepar hot om vedergällning om PECSO är stängd

Amerikansk diplomati och utrikesdepartementet har, verkar det som, beslutat att göra Paris Air Show till en plattform för att påverka europeiska ståndpunkter när det gäller tilldelningen av europeiskt försvarsindustristöd till enbart europeiska företag. Och för detta använder de samtidigt en liten morot och en stor pinne..

Kom ihåg att den amerikanska administrationen anser att PESCO och IDF, två av de europeiska verktygen för att stödja försvarsindustrins samarbete mellan EU-medlemmar, bör vara öppna för amerikanska företag. Och inför Europeiska kommissionens oförsonlighet, som genom rösten från den höga representanten för utrikes frågor och säkerhet, den italienska Federica Mogherini, gjorde det känt att PESCO skulle förbli reserverat för europeiska projekt, USA:s diplomati tvekade inte att göra det känt att det skulle gå så långt som att använda repressalier och att förbjuda europeiska företag att delta i Pentagon-upphandlingar, om EU inte ändrade sina ståndpunkter.

Med anledning av Paris Air Show verkar det som att hotet har blivit mer exakt, eftersom Ellen Lord, Pentagons undersekreterare för förvärv, ifrågasatt i ämnet av ett amerikanskt media, antydde att USA skulle kunna gå så långt som att avbryta leveranser av vapen och reservdelar till europeiska länder, vägra ge efter för Washingtons krav, på detta sätt upprepa villkoren för den första varningen från Michael Murphy förra veckan. Samtidigt åtog sig viceutrikesministern, såväl som handelsminister Wilbur Ross, att genomföra ett flertal bilaterala möten med europeiska försvarsföretag, för att officiellt "informera" dessa industrigrupper om den amerikanska ståndpunkten. Låt oss också komma ihåg att USA redan har inlett en första effektiv offensiv för att försvaga den europeiska sammanhållningen, genom av ERIP-programmet, som stöder utbyte av utrustning från Warszawapakten, avsedd för östeuropeiska länder.

En sak är säker, framtiden för PESCO, liksom hela Europeiska unionens politiska och säkerhetsmässiga oberoende, kommer att bero på dess förmåga att stå emot amerikanska påtryckningar. Annars kommer Europeiska unionen att framstå som en pappersjätte som står inför USA, vilket inte kommer att misslyckas med att underblåsa euroskeptikers klagomål. Aktuella amerikanska påtryckningar, mer än att bara hota PESCO, kan mycket väl på lång sikt hota Europeiska unionens legitimitet. En hypotes som inte skulle misshaga president Trumps mycket antieuropeiska amerikanska administration...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna