USA misstänker Ryssland för kärnvapenprov, mot råd från internationella organisationer

Enligt general Robert Ashley, chef för American Defense Intelligence Agency (DIA), som talade onsdagen den 29 maj på Hudson Institute, Ryssland skulle "förmodligen" inte respektera dess åtaganden rörande avtalet om omfattande testförbud, som det anslöt sig till 1996 med Frankrike och Storbritannien, men som varken Kina eller USA har ratificerat texten.

Därefter återvände general Ashley till denna deklaration, för att klargöra att om Ryssland, med all sannolikhet, ännu inte hade brutit mot fördraget, hade det nu möjligheten, i synnerhet på sin plats Nova-Zemlya, som gränsar till polcirkeln.

Å andra sidan hävdar det internationella organ som ansvarar för att övervaka tillämpningen av fördraget, CTBTO, och som har mer än 310 stationer runt om i världen för att upptäcka seismiska, nukleära, ljud- och hydroakustiska anomalier som tyder på ett kärnvapenprov, att de inte har upptäckt någonting. antyder att Ryssland hade utfört kärnvapenprov, förutom ett radioaktivt spår som upptäcktes 2015 i Europa, bestående av jod 131, och som därefter tillskrevs det kärnvapendrivna kryssningsfartyget Burevestnik med missiltester.

Dessa uttalanden liknar faktiskt mycket de som rör det ryska missilsystemet 9M29 Novator, anklagat av USA för att inte respektera förbudet mot att utveckla kryssnings- och ballistiska missiler med en räckvidd på 500 till 5000 XNUMX km, eller INF-fördraget, och som ledde till att Förenta staternas tillbakadragande från detta bilaterala fördrag, följt av Ryssland. I själva verket, som tidigare, är USA:s huvudproblem inte Ryssland, utan Kina, som inte har ratificerat CTBT-fördraget, som USA, men vars allmänna opinion skulle vara mycket mindre känslig för ett återupptagande av de tester som den amerikanska åsikt. Den amerikanska administrationen vill inte bara kunna svara på eventuella kinesiska tester om fallet uppstår, utan den blir mer medveten om faran som en kinesisk-rysk allians skulle utgöra inom några år och hota att utklassa staterna – USA och dess allierade inom den konventionella domänen.

Från och med då, som fallet var på 60- och 70-talen, verkar USA återigen satsa på kärnvapen för att neutralisera den demografiska obalansen och skillnaderna i medel gentemot Kina, Ryssland och deras allierade.

Faktum kvarstår att det inte är med så tveksamma uttalanden som de amerikanska myndigheterna kommer att kunna föra tillbaka landet och dess befolkning till det sinnestillstånd som var deras under det kalla kriget. Fakta är tillräckligt vältalig för att öka medvetenheten om riskerna, utan att fastna i sådana ungefärliga tillvägagångssätt.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna