Återupptagande av konstruktionen av K2 Black-tanken Panther i Sydkorea

Under de senaste tjugo åren har Sydkorea genomfört en ambitiös plan som syftar till att bli en stor aktör inom den globala försvarsindustrin. Landet spenderar faktiskt nästan 10 miljarder dollar varje år på förvärv av utrustning, och dess ledare har satsat på den "asiatiska preferensen" för att stödja dess exportutrustning.

20 år senare har vadet vunnits för Seoul. Den nationella industrin producerar en stor del av utbudet av modern försvarsutrustning, allt från AIP-ubåten till hangarfartyget, från stridsvagnen till IFV, från attack- och träningsflygplan till programmet för 5:e generationens jaktplan, utan att glömma ett betydande antal missiler, torpeder, styrda granater och drönare. Och exportframgångar tog inte lång tid att nå fram, i form av direkt export, såsom T50 Golden Eagles tränings- och attackflygplan, som används i Thailand, Filippinerna och Indonesien, från industriella samarbeten, såsom Jose Rizal-fregatter under konstruktion för den filippinska flottan eller den indonesiska Nagapasa-klassens ubåtar, och i industriellt stöd, som den turkiska stridsvagnen Altay, byggd med betydande sydkoreanska tekniköverföringar.

Bland alla dessa framgångsrika program, K2 Black stridsvagn Panther verkade vara undantaget som bevisade regeln. Om prototyperna hade varit tillfredsställande och motiverat storleksordningen på nästan 250 exemplar i två "matcher" i början av 2014, drevs de av en motor och transmissionsenhet av tyskt ursprung. Produktionsmodellerna av K2 skulle utrustas med den lokala Doosan Infracore DV27K dieselmotorn som utvecklade 1500 hk och en S & T Dynamics EST15K automatisk växellåda. Tyvärr tog utvecklingen av dessa två avgörande delar mycket längre tid än vad som ursprungligen planerats, och K2-programmet måste stoppas 2017 i väntan på ett tillfredsställande industriellt svar. Faktum är att återupptagandet av leveranserna av den nya sydkoreanska stridsvagnen, som tillkännagavs den 27 maj under en ceremoni som samlade industrimän, militärer och politiker, bekräftar rapporter enligt vilka de drivande elementen nu var tillförlitliga och kompatibla med statens krav.

Dessa goda nyheter är också bra för Turkiet, vars nya Altay-stridsstridsvagn var mycket beroende av framstegen i det sydkoreanska projektet. Precis som med K2 utvecklades Atlas med en tysk framdrivningsenhet och transmission, och precis som med den koreanska tanken gav specifikationerna fullständig strategisk autonomi vid konstruktionen av den nya tanken, särskilt sedan Qatar i mars 2019 tillkännagav sin avsikt att beställa 100 exempel på den turkiska tanken.

Sydkorea, liksom Turkiet eller Japan, framstår nu som viktiga aktörer inom den globala försvarsindustrin, och sväljer ytterligare en marknad som redan är under spänning mellan amerikanska ambitioner, Rysslands återkomst till makten och Kinas ankomst. En situation jämförbar med den som ägde rum på 50-talet, och som såg att många aktörer snabbt uppträdde och försvann, för en omstrukturering av sektorn som varade i 50 år.

I själva verket riskerar den europeiska och franska försvarsindustrins extrema beroende av export att utgöra en stor risk för deras hållbarhet på medellång sikt.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna