Huawei-fallet: peka på armbrottningen mellan Kina och USA och dess konsekvenser för försvaret

Efter första utfärdandet av en presidentdekret om att förbjuda amerikanska företags köp av teknik som utvecklats av Huawei, beviljar det amerikanska handelsdepartementet äntligen en 3-månadersuppsägning till den kinesiska tillverkaren. På ytan kan dessa kursförändringar ha antytt att den amerikanska regeringen seglade på sikte. Donald Trump meddelade emellertid på fredag ​​att han inte stänger av möjligheten att inkludera Huawei-ärendet i förhandlingar om ett handelsavtal med Kina. Trots att de vidtagna åtgärderna är fasta visar USA sin hand: utnyttjar Huawei-affären för att upprätta en gynnsam maktbalans i handelskriget mot Kina.

På grundval av International Emergency Economic Powers Act förbjuder den amerikanska teleoperatören att skaffa leveranser från vissa utländska företag som anses utgöra en risk för nationella säkerhet. Det är handelssekreterarens ansvar att bedöma om individer eller företag utgör en risk för USA eller inte. Det anges inte om urvalskriterierna eller motivationen att förbjuda eller inte kommer att offentliggöras. Hur som helst, även om de inte uttryckligen förekommer i verkställande dekretet, är Huawei och Kina uppenbarligen de första som riktas mot och påverkas av detta förbud.

« Trots att de vidtagna åtgärderna är fasta, visar USA sin hand:
utnyttja Huawei-affären för att skapa en gynnsam maktbalans
i handelskriget mot Kina« 

Samtidigt placerades Huawei och 68 av dess dotterbolag på "Enhetslistan" från Byrån för industri och säkerhet (BIS) vid handelsministeriet. Denna lista kräver beviljande av en tillståndslicens för "export, återexport eller överföring" av specifika artiklar till de personer, företag, organisationer eller länder som anges där. Om de inte erhåller uttryckligt tillstånd från den amerikanska regeringen måste Huawei och dess dotterbolag klara sig av amerikanska komponenter för att tillverka sina smartphones.

På praktisk nivå nekas Huawei brutalt åtkomst till Android-operativsystemet som utvecklats av det amerikanska företaget Google för dess framtida modeller samt till strategiska komponenter tillverkade av Qualcomm, Broadcomm och Xilinx. Således är det inte bara statliga myndigheter utan också privata aktörer som kopplar från varandra. Taiwanesiska (Chungwa Telecom), japanska (Ymobile, KDDI, etc.) och brittiska (EE) operatörer har meddelat att de inte längre beställer de senaste versionerna av Huawei-telefoner.

« Om de inte får uttryckligt tillstånd från den amerikanska regeringen, Huawei och
dess dotterbolag kommer att behöva göra utan amerikanska komponenter för att tillverka sina smartphones.« 

Song of the Swan of the United States?

Om situationen verkar förvärras för Huawei verkar den kinesiska tillverkaren långt ifrån falla från molnen. Två interna brev publicerade och bekräftade av Huawei avslöjar att HiSilicon, dess dotterbolag till halvledare, i flera år har ägnat resurser åt att utarbeta kontinuitetsplaner om USA någonsin skulle minska strömmen.

Nyhetsartiklar som publiceras efter 24 månader faller inom kategorin "Arkiv" och är endast tillgängliga för professionella abonnenter.
För mer information om detta erbjudande, klicka här

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT