Mellan fantasi och konservatism finns det en plats för en europeisk armé?

På den sista dagen av valkampanjen för europeiska kvinnor återvänder idén om att skapa en europeisk armé till scenens främre del, medpublicering av ett forum medunderskrivits av mer än sextio suppleanter och senatorer från presidentens majoritet och försvarar en europeisk armé för att garantera fred på den gamla kontinenten. Tribune fördömde och kritiserades omedelbart av oppositionens aktörer och ansåg det meningslöst och på ett sätt falskt.

Det är slående att notera, i den här filen, att den stora majoriteten av de uttryckta positionerna baseras på det enda uttrycket för personlig övertygelse, och att det inte vid något tillfälle genomfördes en objektiv reflektion för att veta om, ja eller nej, ett sådant projekt var möjligt, och i så fall i vilken form. Idéstödjare lade fram sannolika makropolitiska fördelar på mycket lång sikt och ignorerade verkligheten i de europeiska skillnaderna i ämnet. Motståndarna å sin sida listar dessa skillnader och svårigheterna som ett sådant projekt kan stöta på och nöjer sig med att anse dem för viktiga för att kunna övervinnas. Ämnet behandlades desto mer dåligt, politiskt och mediatiskt, eftersom Emmanuel Macron, precis som Angela Merkel, talade för detta projekt utan att kunna skissera det och lämnade fria tyglar till alla möjliga tolkningar och därför till alla motstånd.

Behovet av en snabb och massiv förstärkning av den europeiska försvarsförmågan är emellertid knappast tvivelaktig idag mellan uppkomsten av ryska militära styrkor, ett land som är fyra gånger mindre befolkat och tio gånger mindre förmöget än Frankrike. som idag kan sopa bort alla konventionella europeiska styrkor, som är mycket sårbara utan USA: s hjälp; Kina, som utvecklar en militär styrka som kommer att motsvara eller till och med överstiga den amerikanska makten på mindre än tre decennier; Turkiet, vars NATO-medlemskap verkar komprometteras alltmer, och vars president närmar sig V. Putin och Xi Jinping varje dag. eller sunnialliansen, bestående av alla sunnimonarkier i Persiska viken och en galax av övervägande sunnitiska länder, såsom Egypten, som ständigt stärker sin militära styrka som sin försvarsindustri, och tar mer varje dag oberoende; för att bara nämna de mest direkta hoten. Till detta läggs Förenta staterna med sitt oregelbundna beteende och kräver av européerna en oföränderlig trohet, vilket framgår av de senaste spänningarna över europeiska medel som ägnas åt försvarsindustrin, och som framför allt kommer att behöva koncentrera sig mer varje år. Stilla havet för att kontrollera kinesisk militärmakt, vilket de facto minskar den utnyttjbara militära potentialen i Europa.

Nyhetsartiklar som publiceras efter 24 månader faller inom kategorin "Arkiv" och är endast tillgängliga för professionella abonnenter.
För mer information om detta erbjudande, klicka här

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT