Storbritannien vill utvidga Natos artikel 5 till cyberattacker

Natoländer kan, om de är föremål för militär aggression, vädja till artikel 5 i Alliansen, känd som "Artikel om kollektivt försvar". I själva verket skulle attacken mot detta medlemsland bli en attack mot alla alliansens länder. Varje land skulle emellertid vara fritt att använda de medel det skulle använda för att bekämpa denna aggression och ge hjälp till det attackerade landet. Denna artikel har bara åberopats en gång sedan skapandet av Atlantic Alliance, efter attackerna den 11 september 2001, av Förenta staterna, vilket kommer att utlösa Natos ingripande i Afghanistan.

Inför uppgången i cyberattacker mot alltmer strategiska mål, attacker som kräver statliga tillgångar och färdigheter, sa den brittiska utrikesministern Jeremy Hunt vid en konferens i Storbritannien. Nato tillägnad cyberförsvar har tillräckligt med element för att vädja till detta artikel 5 i kollektivt försvar. Enligt ministern pekar alla ledtrådar på Ryssland, som skulle försöka ha många strategiska medel för att immobilisera landet genom en cyberattack, om behovet uppstod. Han ifrågasatte också samma Ryssland om inblandning i valprocesser i USA, som i Ukraina. Och att dra slutsatsen att det verkligen skulle vara relevant att skapa en "artikel 5bis", mer anpassad än de nuvarande artiklarna, för att ta hänsyn till verkligheten i cyberattacker.

Nyhetsartiklar som publiceras efter 24 månader faller inom kategorin "Arkiv" och är endast tillgängliga för professionella abonnenter.
För mer information om detta erbjudande, klicka här

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT