Washington ger 2 veckor till Turkiet att överge S400

Enligt CNBC: s nyhetskanal har de amerikanska myndigheterna gett Turkiet ett starkt ultimatum för överge det ryska S400-förvärvsprogrammet inom två veckorannars skulle Ankara i första hand utsättas för "mycket allvarliga konsekvenser", den slutgiltiga uteslutningen från F35-programmet. Chanserna för att ett sådant hot når det angivna målet är mer än låga. Det är faktiskt mycket osannolikt att president RT Erdogan kommer att gå med på att ge efter för amerikanska krav, med risk för att förändra hans image som en stark man som syftar till att återställa landet till den rang och makt som det hade i början av XNUMX-talet. .

Man kan också undra om detta ultimatum inte är det mål som Erdogan eftersträvar på flera år, särskilt sedan den aborterade statskuppet 2016, för vilken han behåller en envis motsättning mot USA och Nato. Det verkar i själva verket som om den turkiska presidentens agerande sedan denna händelse inte har haft något annat syfte än att fälla ut Turkiets utestängning från Nato utan att han behövde vara proaktiv på detta område. Den turkiska arméns styrka är fortfarande dominerande i landet och dess anknytning till Nato är stark. RT Erdogan kunde därför inte ta initiativ till en ensidig utträde ur Nato, med risk för att behöva möta en ny kupp. Å andra sidan, genom att positionera landet "inom dess rättigheter" inför den allmänna opinionen, genom att vägra att knäböja inför Washington och genom att tillhandahålla en alternativ maktlösning som Ryssland idag, kan det konvertera en betydande del av armén till hans projekt.

Nyhetsartiklar som publiceras efter 24 månader faller inom kategorin "Arkiv" och är endast tillgängliga för professionella abonnenter.
För mer information om detta erbjudande, klicka här

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT