EU säger nej till USA: s krav på PESCO

De senaste veckorna har tonen stigit mellan de amerikanska myndigheterna och EU. I fråga, de begränsningar som européerna lagt på finansieringen som beviljas av PESCO-programmet[efn_note]Permanent Structured Cooperation[/efn_note], EDF-programmet[efn_note]Europeiska försvarsfonden[/efn_note] och PEDID-programmet[efn_note]Programme Européen de Développement Industriel de la Défense[/efn_note], som kräver att företag som hävdar det faktiskt ägs av europeiska intressen. Faktum är att stora amerikanska företag, men även brittiska efter Brexit, är uteslutna från det.

Och detta är inte för de amerikanska myndigheternas smak, som genom rösten från sin ambassadör i Europeiska unionen, Gordan Sodland, och i linje med Donald Trumps förhandlingsmetoder gav sig fram till den 10 juni till EU för att "granska sitt exemplar", vad som behövs skulle USA införa "protektionistiska" åtgärder för att hindra europeiska företag från att komma in på den amerikanska marknaden. Hotet, förutom dess knappast diplomatiska aspekt, låter också lite ihåligt, i den mån som Laurent Lagneau understryker i hans artikel, det ömsesidiga är redan på plats i USA ... sedan 1933!

Hur som helst, och trots de mer amerikanska ståndpunkterna i vissa länder som Sverige, som deltar med Boeing i TX-programmet för att ersätta det amerikanska flygvapnets T38, eller Nederländerna, som traditionellt sett är mycket fästa vid USA från Europeiska kommissionens vice ordförande, Federica Mogherini, lät inte vänta på sig. Med anledning av en presskonferens den 14 maj, gjorde hon en poäng med att förklara att USA redan gynnades av 81 % av de försvarsimportkontrakt som tilldelats av europeiska stater, och att de europeiska programmen inte på något sätt utgjorde en "Buy European Act", utan ett strukturerat verktyg för att öka utvecklingsförmåga hos den europeiska försvarsindustrin, för att stärka dess medlemmars försvarsförmåga, och därför kunna öka deras deltagande i det kollektiva försvaret, enligt önskemål från Nato.

Men, och även om den metod som USA:s ambassadör använder är till stor del tveksam, saknar inte det amerikanska ”kravet” grund. I själva verket förlitar sig Europa idag till stor del på USA för sitt försvar, särskilt inför framväxten av rysk militärmakt. De amerikanska arméerna står för en stor del av återförsäkringsstyrkorna i de baltiska länderna, Polen och Rumänien. De har mer än 120.000 120 man i Europa och nästan 2 stridsflygplan, det vill säga ett antal större än de tyska väpnade styrkorna, även om de är det största landet på kontinenten. De har just återaktiverat XNUMX:a flottan, för att upprätthålla en permanent marin närvaro i Nordatlanten och Europa, och förhandlar för närvarande om att sätta in en permanent pansarbrigad till Polen. Med andra ord är USA massivt involverat i försvaret av den gamla kontinenten.

Förvisso ger denna utplacering av styrkor Washington avgörande tyngd inom Nato, som i EU-frågor. Visst köper europeiska länder nästan 10 miljarder euro per år av försvarsutrustning över Atlanten. Men vi kan förstå att ur en viss synvinkel kan det europeiska beslutet att begränsa PESCO till enbart europeiska företag framstå som en flagrant brist på erkännande för Washingtons ansträngningar för att försvara den europeiska kontinenten. Dessutom kan detta ge känslan av att européer bara är intresserade av försvar när det gäller industri och näringsliv, och inte när det gäller operativa styrkor. En känsla som vi fransmän känner väl till, eftersom vi ofta anklagar våra grannar, särskilt Tyskland, för det.

I själva verket skulle det enda svaret som inte skulle acceptera någon utmaning från någon vara att avsevärt utöka de europeiska försvarsstyrkorna samtidigt som de europeiska industrifondernas makt ökade, för att inte längre vara beroende av USA:s militärmakt för att kunna avskräcka en potentiell motståndare, inklusive Ryssland.

Men för tillfället verkar detta mål försiktigt avfärdas av europeiska ledare... Kanske vill de verkligen, som den amerikanska ambassadören föreslog, få sin vilja...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna