Trots sina ansträngningar har Kina ännu inte hamnat i Förenta staterna i Artificial Intelligence

Think Tank Center for New American Security publicerade en rapport tillägnad Kinas insatser inom artificiell intelligens.

Sedan 2015 har de kinesiska myndigheterna genomfört en större plan för att utveckla sin behärskning av artificiell intelligens-teknik, genom AIDP-planen, till stor del stöds av medel från centralstaten såväl som från regionerna. Utvecklingsaxlarna, både civila och militära, syftar till att ge Kina en teknisk, ekonomisk och militär fördel jämfört med USA.

Enligt militära myndigheter är AI ett av de mest effektiva och lovande sätten att låta Kina ta överhanden över amerikansk och västerländsk militärmakt. Även om de samtidigt kämpar för reglering av användningen av AI i vapensystem, anser den att dess integration nu är oundviklig, och att AI kommer att vara en nyckelfaktor i den geopolitiska omfördelningen som kommer att ske under de kommande åren.

Som sådan tar kinesiska publikationer bara USA som referens på detta område och ignorerar europeiska eller ryska ansträngningar, som anses vara försumbara på detta område.

Om kinesiska forskningsprogram för närvarande kämpar för att komma ikapp sina amerikanska motsvarigheter, har åtgärder vidtagits för att bryta de observerade hindren, och landet siktar tydligt på att ta globala tekniska fördelar på detta område på medellång sikt.

Till skillnad från européerna har Kina därför fastställt en långsiktig strategi, med en tydlig vision om sina ambitioner och de medel man kommer att implementera för att uppnå dem, både ur teknisk och militär synvinkel. Detta race för AI påminner om rymdloppet på 50-/60-talet som kommer att konfigurera de geopolitiska balanserna från 70- till 90-talet, och även senare.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna