Kör HIL-programmet på LPM: Möjligt? Hur? Hur finansierar jag det?

Artikel publicerad den Link juli 18 2018

HIL-programmet är avsett att ersätta ett mycket stort antal roterande vingar i beväpnad 3, som sträcker sig från larken III i den franska marinen till flygvapens Puma, samt gasellerna i ALAT. Detta program är tänkt att lanseras under 2018-2025 LPM, för en första leverans i 2028, och det är den nya H160 av Airbus Helicopters som har valts. Idag fokuserar programmet på 165-enheter.

De senaste dödsolyckorna med ALAT-gasellerna och OLS-rapporten, som är av stor oro för roterande vingar i de franska arméerna, påminner oss dock om att detta schema är mycket för långt och att de helikoptrar som måste ersättas av detta program är redan för gammal, både ur en operationell och mekanisk synvinkel.

Ingen alt text tillhandahålls för den här bilden

I detta sammanhang och med vetskap om att LPM 2018-2025 redan står inför utrustningskrav som inte ger något handlingsutrymme, hur kan vi överväga att påskynda detta program så att leveranserna startar som planerat? ursprungligen 2021 med en effektiv produktionshastighet för de väpnade styrkorna?

Påminnelse: Den positiva värderingsförsvarsdoktrinen tillämpas på ett program

La Positiv värderingsförsvarsdoktrin, är en flerdomänstrategi som syftar till att analysera inflöden och utflödena på nivån för ett försvarsprogram, av ett lands försvarsbudget eller av en uppsättning länder. På nivå med ett program bygger DVP på tre grundläggande element:

- den självdeklarationsnabba (inf 3 år) direkta och inducerade investeringar relaterade till programmet. Som vi har sett i andra demonstrationer är denna skattedeklaration större än 75% till 3 år, och det är därför detta värde som kommer att tas som referens.

- Integrationen i programspektrumet för en exportkomponent som garanteras av ett statligt bidrag, vilket gör det möjligt att föreslå nyckelpartner den aktuella utrustningen till mycket attraktiva priser och därmed garantera de globala volymerna

- Ett sprogramföretag, för att inleda den initiala investeringen och ägandet av utrustning tills de levererades till de väpnade styrkorna, för att garantera statens fullständiga skattemässiga avkastning innan de måste betala för utrustningen.

Den därmed skapade dynamiken gör det möjligt att ålägga utgifterna utan omedelbara kostnader för de offentliga finanserna, samtidigt som skattedeklarationerna uppfattas i kortare tidsfrister.

Ansökan till HIL-programmet

De exakta uppgifterna för HIL-programmet är konfidentiella. För demonstrationen kommer vi därför att använda extrapolerade värden från flygplan inom Airbus-området. Enligt denna princip kan vi dra slutsatsen att genomsnittspriset för den militära versionen av H160 kommer att vara 18 m € HT, och att den FoU som behövs för militariseringen och mariniseringen av H160 skulle kosta 500 m €.

Ingen alt text tillhandahålls för den här bilden

Ur kvantitetssynpunkt är de 165 enheterna i HIL-programmet uppenbarligen ett "minimivärde". I min beräkning skulle jag ta ett mer omfattande format, dvs. 100 flygplan för ALAT, 60 för National Navy och samma för flygvapnet, eller 220 flygplan för de franska arméerna. Exportmålet kommer att vara 150 flygplan med ett mycket attraktivt pris för att uppmuntra utländska arméer att gå med i det utvidgade HIL-programmet. Vi tar inte hänsyn till kostnaderna för specifika förfrågningar från exportkunder. Vi kommer därför att ha ett totalt format på 370 enheter eller 3 enheter per månad i 10 år. En sådan volym gör det på egen hand möjligt att sänka enhetspriset på H160M från 18 miljoner euro till 16 miljoner euro, exklusive specifika exportförfrågningar.

Studier av finansiella saldon

Vi kommer successivt att studera skatteintäkterna och utgifterna för den franska staten av ett sådant program. Ur inkomstsynpunkt har vi:
370 enheter till 16 miljoner euro + 500 miljoner euro i FoU med en skattedeklaration på 75% eller 4,815 miljarder euro.

Ur utgiftssynpunkt kommer vi att ha:
220 enheter till 16 miljoner euro + 500 miljoner euro i FoU, dvs. 4,02 miljarder euro

Det sålunda inrättade programmet genererar därför 795 miljoner euro i skatteförmåner.

Som vi har sett kommer finansieringen för detta program att baseras på ett programföretag, vilket kommer att ge den ekonomiska insatsen med en skillnad på 4 år på fakturering. Detta representerar, för den franska budgeten och 1,5% årlig ränta, en kostnad på 75 € m för 12 års programutförande. Resten av skattebonusen, 720 m €, används för incitamentincitamentet för exporterade enheter (150), dvs en 4,8-bonus på € m per enhet.

I detta program reduceras faktiskt enhetspriset för H160M-export från 18m €, katalogpris, till 16-4,8 = 11,2 € m, ett pris som är mycket lägre än för H145.

Från social synvinkel kommer genomförandet av HIL-programmet i denna form och format att generera cirka 5000 direkta och indirekta jobb, fördelade mellan Airbus Helicopters (naturligtvis jobb i Frankrike), Safran för motorer och Thales för elektronik ombord. Det skulle säkra Marignane-webbplatsen under 12 år, medan H160, i civil version som militär, placerades som en av de bästsäljande helikopterna på marknaden, garanterade flygplanets livslängd.

Slutsats

Det är anmärkningsvärt att notera att så snart vi ändrar paradigmet för makroekonomisk analys verkar tydliga och effektiva lösningar återkonsolidera arméer och deras utrustning. Således kan HIL-programmet effektivt lanseras inom en mycket kortare tidsram än förväntat, utan att påverka de offentliga finanserna eller försvaret, eftersom staten bara investerar intäkter som annars inte hade funnits. . Dessutom gör användningen av statligt stöd för att säkra export det möjligt att erbjuda enheter till mycket konkurrenskraftiga priser, även gentemot rysk eller kinesisk konkurrens, utan att ingå komplexa och destruktiva koncept för att industriell kompensation på medellång sikt, och framför allt utan att påverka industriella marginaler, vilket gör att den kan investera i sina industrianläggningar och FoU.

Det bör noteras att i det speciella fallet med Airbus-helikoptrar och H160, som är ett civilt och militärt flygplan, kommer den absoluta skattedeklarationen troligen att vara betydligt högre än 75%, eftersom ett sådant program kommer att storleken på hela industriellt verktyg, vilket möjliggör optimerade priser. Dessutom, med 220 exemplifierande service i de franska arméerna, kommer alla potentiella kunder, militära och civila, att garantera en kvalitet och en längre livslängd på enheten. Kumulativt kommer dessa faktorer sannolikt att öka de efterföljande ordern på enheten, och därmed skatt och sociala intäkter på de berörda företagens aktivitet.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT