Kommer Awacs E7 och E8 att vara de sista representanterna för denna typ av enhet?

Tidiga flygvarningsflygplan, kända under förkortningen AWACS, har varit viktiga verktyg för NATOs luftmakt sedan 70-talet. De kan upptäcka fiendens flygplan på stora avstånd, även när de flyger på en betesbana för att använda fältmaskering att utföra avlyssningar under bästa förhållanden, och optimera tillgängliga resurser.

Två flygplan är symboliska i detta område: E-2 Hawkeye som utrustar den amerikanska och franska flottan, men också de japanska självförsvarsstyrkorna, och det israeliska flygvapnet, och E-3 Sentry, Natos Awacs och flera USA:s allierade länder. Dessa enheter närmar sig slutet av sitt liv, och frågan om deras ersättning uppstår. Bland erbjudandena verkar E-7 Wedgetail ha alla nödvändiga egenskaper, och Storbritannien är intresserade.

Ryssland och Kina har också utvecklat sina egna awacs, som den ryska Il-50 Mainstay, eller den kinesiska KJ-500/600. Men framför allt utvecklade dessa två länder strategier och utrustning för att eliminera motstridiga awacs från himlen från början av konflikten. Således har Ryssland utvecklat KS-172 och speciellt R-37 missiler, vars räckvidd kan nå 400 km, driven av en ramjet, och speciellt utformad för att eliminera NATO Awacs och tankfartyg. Kina har utvecklats PL15-missilen, vars räckvidd också skulle nå 400 km.

Bäras av smygflygplan, som Su-57 eller J-20, eller mer enkelt av diskreta flygplan, som Rafaleräckvidden för missilen är då mycket större än detekteringsräckvidden för detektionsflygplanet. Men till skillnad från ett strategiskt bombplan eller ett tankfartyg kan ett avancerat flygplan för detektering inte vara elektromagnetiskt passivt, eftersom dess primära funktion är att bära en radar, per definition aktiv.

Detta är anledningen till att själva konceptet Awacs kan försvinna, i sin nuvarande form, på mer eller mindre kort sikt, och i alla fall från spektrumet av högintensiva anställningar.

För att ersätta dem arbetar militären och industrimännen med att detektera nät på distans, utförd av drönare och smygplan, och utbyter sin information i ett nätverk för att erbjuda en karta över den globala himlen, men har tillräcklig manövrerbarhet för att undvika långa missiler , och med tillräcklig diskretion för att inte bli engagerad utan att kunna svara.

Detta är verkligen den enda effektiva fördelen med F-35, som dock inte motiverar dess orimliga pris.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna