Nytt test av den lätta anti-skeppsmissilen

Sedan AS-12:orna drogs tillbaka har den franska marinens helikoptrar inte längre någon anti-fartygsmissil. Denna förmåga att engagera små förband på säkert avstånd för fregatten har dock idag blivit väsentlig, för att motverka de missilpatrullbåtar som alltmer utrustar små flottor.

Det är därför fransmännen och britterna beslutade att utveckla ANL-missilen (Sea Venom för britterna), för Anti-Navire Leger, en 110 kg missil med en räckvidd på 20 km och utrustad med en infraröd sökare. Missilen ska vara avsedd att utrusta helikoptrar som går ombord på franska fregatter, som t.ex Panther, Caiman och H-160 i HIL-programmet.

Liksom MMP, MBDA:s nya pansarvärnsmissil, är ANL en "eld och glöm"-missil med en "man i slingan" och möjlighet att fästa efter lanseringen, vilket möjliggör säkra och avancerade ingrepp.

Den 18 april 2018 den andra provskjutningen av missilen genomfördespå Levantpolygonen, för att validera navigering på mycket låg höjd (havsskimming) och fastsättningen av målet mitt under flygningen. 

Missilen kommer att börja utrusta den franska flottan i början av nästa decennium.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna