Kan Kina och Ryssland få en fördel mot amerikanska flygvapen?

USA:s militära makt är till stor del baserad på dess förmåga att säkerställa luftens överlägsenhet, vilket till stor del beror på dess avancerade detektionsflygplan, som E3 Sentry, E8 JSTAR eller E2 Hawkeye.

Denna förmåga att använda dessa system är idag allvarligt äventyrad av de ryska och kinesiska styrkornas framsteg. Detta är i alla fall den observation som flygvapnets sekreterare Heather Wilson gjorde till ledamöter av det amerikanska parlamentet.

Enligt henne har de två ländernas flygvapen nu möjligheten att eliminera dessa enheter, även de senaste som E-8C, från den första dagen av en hypotetisk konfrontation.

Detta tillkännagivande är faktiskt inte förvånande för alla som noga följer ryska och kinesiska militära styrkor. Således har Su-35:orna, som drivs av de två flygvapnen, en räckvidd på mer än 1500 km, och kan placera ut missilen R-77M1 som, utrustad med en ramjet, är motsvarigheten till European Meteor , och ges till bära mer än 175 km. Kina använder också den här missilen och den här enheten, och har även J-20 stealth fighter, som alla analytiker är överens om att dess huvudsakliga funktion kommer att vara att eliminera fiendens stödflygplan, såsom upptäcktsflygplan och tankfartyg. Kina kan snart få en avgörande fördel på detta område, med den PL-15-missil som för närvarande är under utveckling, vars räckvidd enligt källor skulle nå 320 till 400 km. Denna missil är speciellt utformad för att eliminera dessa stöd- och detektionsflygplan, den är förmodligen inte heller kapabel att fånga upp ett manövrerande jaktplan. 

Förlusten av avancerad flygdetektionskapacitet skulle också skada förmågan för de amerikanska F-22 och F-35 att fungera smygande, eftersom flygplanen kommer att behöva använda sina kraftfulla radar för att upptäcka hot. Å andra sidan kommer utbytet och sammansmältningen av data mellan enheterna att göra det möjligt att använda vissa F-35/F-22 som detektionsflygplan och andra som attackplattform, varvid de senare förblir i passivt läge, därför smygande. 

Hur som helst är den absoluta luftöverlägsenhet som utgjorde grunden för USA:s och Natos försvarsstrategi i årtionden idag i bästa fall äventyrad. Med vetskapen om att västerländska landstyrkor alltid har varit numerärt underlägsna ryska eller kinesiska styrkor, verkar västerländsk militär hegemoni vara mycket ifrågasatt idag.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna