Met 3 SSBN's op zee, de Franse afschrikkingshouding op het hoogste niveau sinds 1983

Er zijn onmiskenbare tekenen van de spanning die bestaat tussen het Westen en Rusland, tegen de achtergrond van de Russische agressie in Oekraïne. Zo had het Kremlin, amper een paar dagen na de lancering van wat door Moskou wordt voorgesteld als een "Speciale Militaire Operatie", en die duidelijk een nachtmerrie wordt voor de Russische legers, aangekondigd dat het zijn troepen extra moet afschrikken. Als de westerse kernmachten destijds de dreiging niet publiekelijk hadden geuit om de situatie niet te verergeren, trokken ze toch hun eigen conclusies. Zo leren we vandaag dat: Frankrijk heeft 3 van zijn 4 nucleaire onderzeeërs met ballistische raketten in zee ingezets, de belangrijkste schepen van Franse afschrikking, elk met 16 M51 intercontinentale raketten die 6 tot 10 100 Kt kernkoppen kunnen dragen, een niveau van afschrikking dat nooit is bereikt sinds de euroraketcrisis in 1983, vaak beschouwd als een van de twee culminatie van de Koude Oorlog met de Cubacrisis in 1962.

In vredestijd zet de Franse marine permanent één SSBN op zee in om de veiligheid van Frankrijk te garanderen. Een tweede schip van hetzelfde type wordt alert gehouden en moet in geval van crisis binnen 24 uur kunnen vertrekken. Het derde schip zorgt voor een waarschuwing van 30 dagen en de bemanning is in opleiding. Ten slotte ondergaat het laatste gebouw gepland onderhoud. Naast de SSBN's van de Strategic Oceanic Force, of FOST, leveren twee lucht- en ruimtemacht squadrons, de 1/4 Gascogne en de 2/4 Lafayette uitgerust met Rafale B speciaal aangepast voor de nucleaire missie, de luchtcomponent van afschrikking, met de met hun ASMPA-supersonische raketten een doel op enkele duizenden kilometers afstand kunnen raken. Ten slotte heeft de Franse marineluchtvaart ook de capaciteit om dezelfde raket uit te voeren van een zekere Rafale M die aan boord van het vliegdekschip Charles de Gaulle was ingescheept. Tegenwoordig zijn natuurlijk al deze Franse afschrikkingscapaciteiten alert, ook al weten we niet of ASMPA-raketten zich vandaag daadwerkelijk aan boord van de Charles de Gaulle bevonden voor een missie in de Middellandse Zee.

Elke Franse SSBN van de Triomphant-klasse vervoert 16 SLBM M51-raketten met een bereik van 10.000 km die 6 tot 10 autonome atmosferische terugkeervoertuigen met een nucleaire lading van 100 Kt kunnen vervoeren.

Deze onthulling komt omdat de Russische militaire interventie in Oekraïne nog steeds op zeer sterke weerstand van Oekraïense verdedigers stuit, en dat het op verschillende contactlijnen zelfs lijkt dat het initiatief van kant is veranderd. Zo zijn de Oekraïense strijdkrachten er de afgelopen dagen in geslaagd een aantal briljante acties uit te voeren, zoals: de vernietiging van meer dan een dozijn Russische luchtmachthelikopters op de vliegbasis Cherson, of zelfs de vrijlating van de burgemeester van Melitopol uit de handen van Russische troepen. Bovenal blijven de Russische verliezen zich ophopen boven wat de ingezette militaire macht niet kan dragen. Zo zijn volgens de Amerikaanse inlichtingendienst nu meer dan 7000 Russische soldaten om het leven gekomen sinds 24 februari in Oekraïne, d.w.z. een totaal van verliezen die kan worden geschat op meer dan 25.000 mannen, rekening houdend met de gewonden, de gevangenen (Oekraïne kondigt meer dan 1.000 krijgsgevangenen aan), en deserties.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, OSINT en Synthese artikelen. Artikelen in het Archief (ouder dan 2 jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

Vanaf € 6,50 per maand – Geen tijdsinvestering.


Gerelateerde berichten

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN